EMC Berekeningen Cobra en Gemini Kabels

Heeft u een uitdaging op het gebied van ondergrondse infra? Wij denken mee.

EMC BEREKENINGEN COBRA EN GEMINI KABELS

EMC analyse voor een onderzeese kabel van Nederland naar Denemarken

Het project

In 2015 heeft DNV-GL in samenwerking met ingenieursbureau SGS Roos+Bijl en in opdracht van Tennet een EMC studie uitgevoerd voor de aanleg van de onderzeese High Voltage Direct Current hoogspanningsverbinding tussen Nederland en Denemarken.

Een van de onderdelen van deze studie betrof het uitvoeren van thermisch onderzoek naar de mogelijke gevolgen door wederzijdse temperatuursbeïnvloeding door de kruising tussen de 380kV AC Gemini kabel en de 320 kV DC COBRA kabel. De COBRA-kabel kruist de Gemini kabel in de Eemshaven. De resultaten zijn vastgelegd in een thermische beïnvloedingsberekening. Dit onderzoek is in samenwerking met DNVL GL Energy uitgevoerd.

Werkzaamheden

De uit te voeren werkzaamheden bestonden onder andere uit het maken van een overzicht van de exacte situatie van de beoogde kruising, het bepalen van de interne en externe thermische invloeden van de betreffende kabels en het berekenen van de gevolgen van de kruising van de twee kabelverbindingen. De thermische beïnvloeding van de twee verbindingen zijn berekend in overeenstemming met de NEN-IEC 60287-3-3.

COBRA project:

Dit betreft een uniek project. Het internationale tracé van de COBRA-kabel gaat voor een deel over land maar grotendeels over zee. De totale te overbruggen afstand van de COBRA-kabel is ca. 325 km en loopt van Eemshaven in Nederland naar Endrup in Denemarken. De verbinding zal naar verwachting 2019 gereed zijn.

De kabel is zo ontworpen dat er in de toekomst een windpark op zee op aangesloten kan worden. De verbinding draagt bij aan de realisatie van een duurzaam internationaal energie landschap.

Overview Cobra
Cobra en Gemini kabel

Meer informatie over dit project

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorpermattis, pulvinar dapibus leo.

Gerelateerde projecten