Artikel Grond Weg Waterbouw – Complexiteit in de ondergrond

Artikel Grond Weg Waterbouw – Complexiteit in de ondergrond

COMPLEXITEIT IN DE ONDERGROND

Het is druk onder de grond. Het is dan ook vaak een hele puzzel om het detailontwerp voor elkaar te krijgen. In het detailontwerp wordt ook de beste techniek geselecteerd en alle benodigde specialistische berekeningen, zoals sterkteberekeningen, en tekeningen uitgewerkt. Onze collega’s Luc, Olivier en Marco aan het woord in het nieuwe GWW Magazine over de werkzaamheden die zij voor SGS Roos+Bijl uitvoeren.

Lag het tot voor kort nog voor de hand dat de leidingen werden aangelegd in open ontgraving, nu het boven de grond alleen maar drukker wordt, wordt steeds vaker gekozen voor sleufloze technieken. Marco: “Met deze technieken wordt de omgeving minimaal belast. Autowegen, busbanen en spoorwegen blijven toegankelijk terwijl daar onderdoor een leiding wordt getrokken. Sleufloze technieken zijn kostbaarder, maar de voordelen zijn groot. Ook dat is een kwestie van belangen afwegen. De overlast wordt ook beperkt door werkzaamheden te combineren. Gas-, water- en elektraleidingen worden dan tegelijkertijd aangelegd of vervangen.”

“Er komt veel kijken bij een boring. De omgeving, de manier van boren, de samenstelling van de grond, de grondwaterdruk en de in- en uittredehoek, om er maar een paar te noemen. Onze specialisten houden met al deze factoren rekening en ontwerpen de oplossing waarbij functionaliteit, effectiviteit en veiligheid voorop staan.”

 

Lees het gehele artikel uit het Grond Weg Waterbouw magazine (editie 5 – 2020) hier.

Meer weten over onze diensten? Neem contact met ons op.