Aanleg tijdelijke en definitieve 150 kV ondergrondse kabelverbindingen

Aanleg tijdelijke en definitieve 150 kV ondergrondse kabelverbindingen

Ingenieursbureau SGS Roos+Bijl is betrokken bij één van de meest bijzondere projecten ooit: Het vervangen van een bestaande 150 kV UGD verbinding binnen een tijdsbestek van 14 maanden. Een verbinding die in 1978 aangelegd is maar aan het eind van haar levensduur was. Om het vervangen van de betreffende kabel mogelijk te maken was het noodzakelijk om eerst twee tijdelijke kabelverbindingen aan te leggen van elk 7 kilometer lang.

Het project

Ingenieursbureau SGS Roos+Bijl heeft samen met TenneT TSO de ontwerpwerkzaamheden en de aanbestedingsdocumenten opgesteld. De aanbesteding is, om de juiste civiele partij voor het project te contracteren op basis van EMVI criteria, gezamenlijk met TenneT uitgevoerd.

De werkzaamheden bestonden onder meer uit:
  Vervaardigen van werkomschrijving en ontwerptekeningen voor aanleg tijdelijke hoogspanningskabels
  Maken van werkomschrijving en tekeningen ter vervanging van de definitieve kabels
  Aanvragen vergunningen en toestemmingen
  Maken beïnvloeding berekeningen
  Support bieden voor de aanbesteding van de werkzaamheden
  Support bieden in projectcoördinatie en engineering on site aan TenneT TSO
  On site engineering bij tal van noodzakelijke aanpassingen

De tijdelijke kabels zijn op 13 april 2016 in bedrijf genomen. Hiermee werd de weg vrijgemaakt om de bestaande UGD kabels te vervangen. Wij hebben ook hier samen met opdrachtgever TenneT een aanbesteding uitgevoerd. Op 23 december 2016 zijn de definitieve kabels in gebruik genomen.

“Steeds weer de samenwerking zoeken met de gemeente, de opdrachtgever en de overige uitvoeringspartijen was hierbij cruciaal. Het functioneren in een bouwteam is bij projecten als deze de kerngedachte. Niet wachten tot de problemen door anderen opgelost worden maar het proactief bieden van oplossingen en hulp.”, aldus T. Patje, Projectmanager Kabels (SGS Roos+Bijl).

De huidige situatie

Op dit moment is de definitieve kabelverbinding in bedrijf en zijn de tijdelijke kabels weer verwijderd. De verwijderde tijdelijke kabels vinden een definitieve bestemming in de regio Amsterdam.

Bron beeld: TenneT